Kuchnia

BABECZKI - PRZEPISY

składniki (dobrze, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki cukru (ja dodałam 2/3 szklanki)
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki maślanki
2/3 szklanki malin
1/2 szklanki jagód
60g poszatkowanej białej czekolady

1. wymieszać razem mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól.

2. w drugiej misce wymieszać razem jajka, aromat, olej, maślankę. dodać suche składniki i bardzo krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

3. do ciasta dodać owoce, białą czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką.

4.ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. piec w piekarniku nagrzanym do 160oc na funkcji termoobieg przez około 25 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze 180oc).
babeczki dobrze również smakują na drugi dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation