Kuchnia

Słodkości

składniki na 12 babeczek:
120g jogurtu wymieszanego z 1 opakowaniem cukru waniliowego
30g roztopionego masła
30ml oleju
1 duże jajko
200g mąki
120g brązowego cukru
pół łyżeczki sody
szczypta soli
150g pokrojonego w drobną kostkę rabarbaru
kruszonka:
50g brązowego cukru
pół łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
30g grubo zmielonych migdałów
10g roztopionego masła

przygotowanie kruszonki:
wszystkie składniki na kruszonkę razem wymieszać.
ciasto:
wymieszać razem jogurt, roztopione masło, olej i roztrzepane jajko.
w drugim naczyniu wymieszać przesianą mąkę, brązowy cukier, sodę, sól.
połączyć ze sobą obie masy, dodać rabarbar, wymieszać krótko do zwilgotnienia składników (ciasto powinno wyjść gęste). ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami, na wierzch babeczek nałożyć przygotowaną wcześniej kruszonkę. piekłam w temperaturze 170oc na funkcji termoobieg przez 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation