Kuchnia

Słodkości

Chałwa słonecznikowa – banalnie prosta.

Potrzebujemy:
200 g pestek słonecznika (bez łupiny)
95 g cukru
40 g wody
1 łyżka oleju słonecznikowego*

Przygotowanie:
Pestki należy uprażyć z odrobiną soli na złoty kolor. Pamiętajmy, aby mieszać pestki dosyć regularnie podczas prażenia, inaczej spalą się i nie będą smaczne. Uprażone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia po czym mielimy drobno. Uzyskana konsystencja ma przypominać grubą mąkę.
W rondelku mieszamy cukier oraz wodę i doprowadzamy do wrzenia. Cukier ma się całkowicie rozpuścić – nie trzeba go karmelizować. Dodajemy łyżkę oleju i wsypujemy zmielone pestki słonecznika. Intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do niewielkiej puszki lub foremki wyłożonej papierem pergaminowym. Dociskamy masę i zostawiamy do wystygnięcia. Całość stwardnieje, ale będzie na tyle miękkie, że da się bez problemu kroić.

*Do zrobienia chałwy użyłem nierafinowanego oleju słonecznikowego Olejowy Raj
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation