Wnętrza

Kuchnia

Pizza z szynka parmeńską, szpinakiem i mozzarellą

Składniki na pizze dla dwojga:

Ciasto:

ok 200g mąki
ok 180ml ciepłej wody
1 łyżeczka drożdży instant lub 15g świeżych drożdży
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Drożdże umieścić w średniej wielkości miseczce, zasypać cukrem, zalać ciepłą ale nie gorącą wodą. Rozetrzeć między palcami
i zamieszać. Posypać odrobiną mąki, przykryć czystą ściereczką. Odstawić na 20 minut.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, przelać rozczyn oraz dodać oliwę. Zamieszać drewnianą łyżką, a następnie zagniatać do momentu uzyskania gładkiego elastycznego ciasta. Jeśli będzie trzeba dosypać nieco mąki, tak by ciasto przestało kleić się do dłoni. Wyrobić. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.

Sos pomidorowy:
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
1 niewielka cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz
oregano i bazylia
szczypta cukru
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, smażyć aż będą złociste. Dodać przecier pomidorowy z odrobiną wody i zamieszać. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Dobrze wymieszać i dusić do momentu aż powstanie sos. Ostudzić.

Składniki na pizzę:

pęczek świeżego szpinaku typu baby
100g szynki parmeńskiej
2 kulki białej mozzarelli
pomidor
oliwki zielone
oregano
Umyć szpinak i udusić go na patelni na oliwie, do momentu aż zmięknie.

Ciasto rozwałkować na średnią prostokątną blachę.
Na pizzy rozprowadzić równomiernie sos pomidorowy, ułożyć plastry szynki, szpinak, mozzarellę w plasterkach. Na górę ułożyć plasterki sparzonego pomidora oraz oliwki.
Całość posypać oregano i piec około 20 min w temperaturze 200-220C.

BON APPETIT!

Źródło:
http://loveeeat.wordpress.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation