Kuchnia

ciasteczka

Domowe croissanty

Składniki : 90 ml wody, 1,5 szklanki mąki, 10g drożdży, 150g roztopionego masła, 130g masła - w całości, 2 łyżeczki cukru, jajko do posmarowania., 2 łyżki mleka.

Przygotowanie : Przygotuj rozczyn drożdży. Do miseczki wlej wlej mleko, wsyp cukier i dodaj poruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Do miski wsyp mąkę, wlej roztopione masło i przygotowany rozczyn. Wymieszaj i wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia. Ugnieć ciasto i odstaw ponownie na 60 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Rozłóż masło (65g), złóż boki ciasta i nałóż jedną polówkę na drugą. Rozwałkuj i ponownie złóż. Zawiń ciasto w folię i odstaw do lodówki na 60 minut. Po godzinie ponownie rozwałkuj ciasto i powtórz czynność wykorzystują pozostałą cześć masła (65g). Włóż ciasto do lodówki ponownie na godzinę. Rozwałkuj ciasto podziel na 8-10 trójkątów i zwiń w kształt rogalika. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Posmaruj rogaliki rozbełtanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation