Kuchnia

Pasty kanapkowe

Domowa Nutella


Składniki na mały słoiczek:

150g orzechów laskowych
100g mlecznej czekolady

Orzechy rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w 180C przez ok 10 minut. Teraz przy pomocy np. papierowego ręcznika kuchennego otrzep je z łupinek energicznie pocierając. Pozbawione łupinek orzechy zblenduj dokładnie, a następnie dodaj je do rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Przełóż do słoiczka i już.



Sugestie: Stopień zmielenia orzechów zależy od Twoich preferencji oraz możliwości Twojego blendera. Ja pozostawiłam w nim malutkie cząsteczki orzechów, ale Ty możesz zmielić całość na miazgę, jeśli tylko masz taką ochotę. Możesz użyć czekolady mlecznej lub gorzkiej. W wypadku, gdy zdecydujesz się użyć mlecznej, a chcesz uzyskać jeszcze bardziej bogaty, wyrazisty smak czekolady dodaj do kremu łyżeczkę lub łyżkę kakao. Możesz też połączyć oba rodzaje czekolady. Orzechy możesz tez uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu. Do tego kremu czekoladowego możesz również dodać swoje ulubione dodatki, np. szczyptę cynamonu.


Pytanie: Jak przechowywać ten krem czekoladowy?
Odpowiedź: Polecam w słoiczku w temperaturze pokojowej, czyli mniej więcej tak jak standardową Nutellę.

Pytanie: Jak zapobiec tężeniu masy?
Odpowiedź: Dodaj do niej odrobinę oliwy lub masła/oleju kokosowego. Możesz też nie dodawać nic, za to na kilka minut przed podaniem ułożyć słoiczek w misce nad rondelkiem z gorącą wodą (masa zmięknie, niczym czekolada topiona w kąpieli wodnej).

Pytanie: Po co prażyć orzechy do domowej Nutelli?
Odpowiedź: Dzięki podpieczeniu orzechy mają jeszcze bardziej intensywny smak i aromat, a poza tym zdecydowanie łatwiej jest wtedy pozbyć się ich łupinek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation