Kuchnia

przetwory

Ostry sos salsa | Słodka Babka
Składniki (na naprawdę duży słoik, ja najczęściej robię z połowy składników)
•2 puszki pomidorów
•2-6 papryczek chilli (wedle uznania)
•1 zielona papryka
•1 średnia cebula
•1 limonka
•2 łyżki cukru trzcinowego (jeśli nie ma to białego)
•1 łyżeczka soli
•2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
•2 łyżki posiekanej świeżej kolendry (ja nie przepadam i nie dodaję)
•100ml gorącej wody
•1 łyżka koncentratu pomidorowego
Gorącą wodę przelewamy do szklanki i rozpuszczamy w niej cukier oraz sól. Następnie przelewamy do naczynia do miksowania. Z papryczek chilli usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy z przygotowaną wcześniej cieczą tak drobno, jak się da.


Obieramy cebulę, z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki, dorzucamy do przygotowanej wcześniej pasty z chilli i miksujemy, tym razem już nie tak bardzo drobno.


Dodajemy pomidory razem z sokiem oraz koncentrat. Miksujemy na niewielkich obrotach, tak, aby pomidory się rozpadły, ale żeby nie wyszedł nam jednolity sos. W międzyczasie dosypujemy paprykę w proszku.


Próbujemy i w miarę potrzeby dodajemy więcej zmiksowanej papryczki chilli. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z limonki i mieszamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation