Kuchnia

sama słodycz

Deser czekoladowo-orzechowy podawany z karmelizowanymi wiśniami

blaty orzechowe prostokątne:
200 g mielonych orzechów włoskich
200 g cukru
200 g białka
szybki mus czekoladowy:
100 g czekolady deserowej (56 proc. kakao)
150 g śmietanki 36 proc.
smażone wiśnie
500 g mrożonych wiśni
150 g cukru
50 ml Amaretto (likier migdałowy)
około 100 g czekolady do dekoracji

Przygotuj blaty orzechowe: ubij białko z cukrem i stopniowo dosyp, ciągle mieszając, zmielone orzechy. Rozsmarować bardzo cienko na silpacie (lub papierze do pieczenia) i opiecz w temp. 190 st C. Na ciepło wytnij odpowiednie kształty.

Przygotuj mus czekoladowy: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, ubij śmietankę i delikatnie wymieszaj ją z rozpuszczoną czekoladą.

Przygotuj wiśnie: na średnim ogniu, na suchą patelnię wysyp cukier i skarmelizuj go. Następnie dodaj wiśnie i dalej podsmażaj i dalej podsmażaj aż puszczą sok i będą rozmrożone-usmażone, na koniec dopraw likierem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation