Kuchnia

Dla pasibrzucha!

Pasta z suszonych pomidorów - przepis
Składniki:
(słoik 300ml)

100g suszonych pomidorów
20g salami
25g pecorino ( lub parmezanu )
duża garść bazylii
mała garść oregano
100ml czerwonego wina
7 łyżek oliwy
3 łyżki soku pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Przygotowanie:

Podstawą tej pasty ( tapenady ) czy jak zwał, tak zwał - jest 100g suszonych i suchych ( a nie w oliwie ) pomidorów, które siekamy i podgrzewamy w garnku na wolnym ogniu z oliwą. Jak zaczną mięknąć dodajemy starty kawałek salami i posiekany czosnek. Podlewamy połową wina i dosypujemy posiekane oregano i bazylię. Dusimy na wolnym ogniu; dodajemy resztę wina i sok pomidorowy.

Całość bardzo dokładnie miksujemy i stopniowo dosypujemy starty ser; mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. W razie potrzeby możemy rozrzedzić wodą, winem lub oliwą. Pasta idealnie pasuje do grzanek, mięsa i jak sądzę ( a sprawdzę za kilka dni ) do makaronu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation