Kuchnia

dla smakosza ;p

Przepis na MIĘTUSA!
Składniki na biszkopt: - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mąki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć. Wylać do foremki ( 20x20 cm ) , wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C. Składniki na masę miętową: - 150 g miętowych landrynek - 1/4 szklanki wody - 1 budyń śmietankowy - 1 1/2 szklanki mleka - 2 łyżki cukru - 150 g masła Miętusy włożyć do rondelka, zalać wodą, podgrzewając na wolnym ogniu, rozpuścić cukierki. W 1/2 szklanki mleka rozrobić proszek budyniowy z 2 łyżkami cukru, resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń, gotować do zgęstnienia, następnie wlać syrop miętowy ( powinien być jeszcze ciepły, nie zastygnięty ) , połączyć dokładnie z budyniem. Budyń przykryć folią i pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć, stopniowo, po łyżce, dodawać zimny budyń, zmiksować na jednolitą masę. Masę rozprowadzić na biszkopcie. Składniki na masę śmietanową: - 1 galaretka agrestowa - 200 g śmietany kremówki Dodatkowo - herbatniki - starta, gorzka czekolada Na masę miętową wyłożyć warstwę herbatników. Galaretkę rozpuścić w około 3/4 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć z tężejącą galaretką. Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki. Pozostawić w lodówce do stężenia. Wierzch można posypać startą gorzką czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation