Kuchnia

Słodkie

Przepis ze strony http://blog.vegabutik.pl/?p=1450

Składniki:

3/4 kubka migdałów blanszowanych lub ze skórką,
1 i1/2 kubka mąki białej orkiszowej lub pszennej,
1/2 łyżeczki sody,
2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów,
szczypta soli,
1/4 łyżeczki kardamonu,
1/4 łyżeczki cynamonu,
1 kubek mleka roślinnego ( sojowego, orkiszowego )
2 łyżeczki octu jabłkowego,
2/3 kubka cukru granulowanego,
1/3 oleju kokosowegu lub rzepakowego,
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego.
Wierzch:

owoce sezonowe ( 300-400 g, nie więcej ) – truskawki, brzoskwinie, jagody, śliwki, maliny.
1 łyżka cukru,
1/4 łyżeczki cynamonu.
Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Średnią lub dużą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i posyp bułką tartą/otrębami.
Migdały zmiel w blenderze na bardzo drobniutkie kawałki ( nie na mąkę ), miksuj pulsacyjnie.
W misce wymieszaj migdały, mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon i kardamon.
W drugiej misce zmiksuj mleko z octem, cukrem, ekstraktami i olejem.
Połącz wszystko tylko do połączenia składników i wyłóż ciasto do formy.
Na surowym cieście rozłóż równomiernie owoce, posyp cukrem i cynamonem.
Piecz przez 45 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Po wyjęciu z piekarnika studź ciasto przez 10 minut w tortownicy, po tym czasie wyłóż ciasto na kratkę do studzenia ściągając tylko obręcz.
Można pominąć posypkę z cukru i cynamonu ale pozbędziesz się wtedy chrupiącej i słodkiej powłoki otulającej soczyste jeszcze owoce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation