Kuchnia

Sławomira

babka ajerkoniakowa

składniki:

5 jajek,

170 g cukru w tym 2 łyżki cukru waniliowego,

1/4 l oleju,

1/4 l ajerkoniaku,

125 g mąki pszennej,

125 g mąki kukurydzianej,

1 łyżka proszku do pieczenia

do dekoracji:

tabliczka białej czekolady,

2 łyżki śmietany (użyłam 18%),

płatki migdałów

jajka utrzeć z cukrem na puszystą, prawie biała masę. stopniowo dodawać olej i ajerkoniak, dokładnie mieszając. obie mąki wymieszać z proszkiem i dodawać po łyżce do masy, mieszając na najmniejszych obrotach.

foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. masę (wychodzi dosyć rzadka) przelać do formy i piec ok. 1 h. ciasto ostudzić i wyjąć z formy.

białą czekoladę rozpuścić razem ze śmietaną w kąpieli wodnej. kilkakrotnie zdarzyło mi się przegrzać biała czekoladę i teraz gdy tylko większość czekolady się rozpuści zdejmuję miskę z garnka i mieszam dalej, aż masa będzie całkowici gładka. czekoladą polać wierzch babki i posypać płatkami migdałów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation