Kuchnia

pyszne ... desery

Deser „Ambrozja Truskawkowa”


Składniki:

Herbatniki pełnoziarniste – 100g
Twaróg sernikowy ( z wiaderka) – 300g
Truskawki – 200g
Cukier puder – 5 łyżek
Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
Śmietanka kremówka – 200 ml
Śmietan Fix – 1 opakowanie
Bezy – 30g

Sposób przygotowania:

1. Herbatniki kruszymy. Połowę wsypujemy do szklanek.

2. Ser dzielimy na dwie części. Jedną część miksujemy z połową umytych i obranych truskawek i dwoma łyżkami cukru pudru. Powstanie dość luźna masa. Wylewamy ją na pokruszone herbatniki.

3. Na truskawkową masę wysypujemy resztę pokruszonych herbatników. Drugą część twarogu mieszamy z dwoma łyżkami cukru pudru i ekstraktem waniliowym. Wykładamy na herbatniki.

4. Resztę truskawek dzielimy na ćwiartki i układamy na brzegach szklanki. Ubijamy bitą śmietanę z łyżką cukru pudru i śmietan fixem. Nakładamy bitą śmietanę na warstwę serowo-waniliową, pomiędzy truskawkami. Całość posypujemy pokruszonymi bezami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation