Kuchnia

pyszne ... desery

Lody z piwem

Składniki:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 5 żółtek
- 1,5 szklanki kremówki (30%)
- 1 i 1/2 szklanki mocnego, ciemnego piwa, np. Guiness
- łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:
Wymieszać w garnku cukier, sól i żółtka na gładką masę, dodać śmietankę, gotować na średnim ogniu, przez 4 minuty, mieszając, a następnie przelać do miski przez sito o drobnych oczkach. Dodać piwo, ekstrakt z wanilii i wymieszać. Jeśli lody będą przyrządzane w maszynce, wstawić najpierw masę do lodówki na 4 godziny w celu schłodzenia, a następnie przyrządzić lody zgodnie z instrukcją producenta maszynki. Lody przyrządzane bez maszynki wstawiamy od razu do zamrażalnika i mieszamy kilkakrotnie w odstępach półgodzinnych, pozostawiając je w zamrażalniku do całkowitego zamrożenia (min. 4 godziny).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation