Kuchnia

DESERY

BATONIKI MUSLI

•około 120g owoców suszonych (daktyle, żurawina, morele, figi ,śliwki itp.)
• około 120g nasion i orzechów ( płatki owsiane, pestki dyni, słonecznik, len, orzechy nerkowca, orzechy włoskie itp.)
• 1 łyżka otrębów owsianych
• 1 łyżka otrębów pszennych
• 1 jajko

Wykonanie:
•owoce kroimy na mniejsze części
•nasiona, płatki owsiane i orzechy(orzechy musimy posiekać) prażymy na patelni (nabiorą wtedy ładnej chrupkości i koloru)
•do owoców suszonych dodajemy przestudzone nasiona, orzechy i płatki , wbijamy całe jajko oraz dosypujemy otręby, wszystko dokładnie mieszamy
•gdy masa jest za rzadka można dodać więcej otrębów, natomiast jak będzie za gęsta dodajemy jeszcze jedno jajko lub np. same białko, żeby masa na nowo nie zrobiła się za rzadka,
•gotowa bazę pod batoniki przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie uklepując i dociskając masę tak aby stworzyć zwarty prostokąt/kwadrat o wysokości około 1cm,
•całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 10 minut
•lekko przestudzoną masę kroimy na batoniki i gotowe, można zajadać, zdrowo, dietetycznie i bezstresowo :)

http://slodkiezapomnienie.blogspot.se/2013/03/batoniki-musli.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation