Kuchnia

kulinarnie

Rolada z mięsa mielonego

Składniki:

800g mięsa mielonego( polecam łopatkę wieprzową)

1 surowe jajko

1 sucha bułka

sól,pieprz,majeranek, Vegeta

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

mleko do namoczenia bułki

Składniki nadzienia:

4 jajka ugotowane na twardo

świeża natka pietruszki i koperek

1 łyżka majonezu

sól,pieprz

opcjonalnie można dodać ok. 50g sera żółtego startego na tarce,ale ja nie daję

Składniki dodatkowe:

kawałki masła

bułka tarta

folia spożywcza

Wykonanie:

Przygotować farsz:

Jajka obrać i pokroić w kostkę , dodać sól,pieprz,majonez i posiekaną natkę pietruszki z koperkiem. Wymieszać.

Przygotować masę mięsną:

Bułkę namoczyć w mleku,pozostawić,aż zmięknie,odcisnąć.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle. Mięso mielone włożyć do miski,dodać odciśniętą bułkę, jajko, cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,sól,pieprz,majeranek,Vegetę i wyrobić na gładką masę. Folię spożywczą rozłożyć na blacie,posypać obficie bułką tartą( ja zapomniałam posypać co widać na zdjęciu,ale później całą roladę obtoczyłam w bułce tartej) Zwilżyć ręce wodą,masę mięsną wyłożyć na płat foli formując prostokąt,lekko docisnąć.
Mięso pokryć równomiernie farszem jajecznym,zostawiając jeden koniec bez farszu.
Za pomocą foli zwinąć roladę. Lekko docisnąć.

Roladę włożyć do naczynia,lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,na wierzchu położyć kawałki masła , wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec 200 stopni ok. 50-60 minut.
Wyjąć z piekarnika,chwilkę poczekać,aby rolada odpoczęła i pokroić w plastry. Podawać jako danie obiadowe lub na zimno z dowolnym sosem. Smacznego

Źródło:
http://bronislawa70.blox.pl/tagi_b/2194/mieso-mielone.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation