Kuchnia

kulinarnie

PANIEROWANA KULKI Z MOZZARELLI
(10 sztuk)

Potrzebujemy:
10 małych kulek mozzarelli
1 jajko
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka tymianku
olej do smażenia
sól, pieprz

Pieczone pomidorki:
10 pomidorków koktajlowych
1 ząbek czosnku
tymianek
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C.
2. Kulki mozzarelli odsącz z zalewy i osusz na papierowym ręczniku.
3. W małej miseczce wymieszaj mąkę z duża szczyptą soli i pieprzu, w drugiej rozbełtaj jajko z mlekiem, a w trzeciej wymieszaj bułkę tartą z tymiankiem.
4. Mozzarellę obtaczaj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
5. Serowe kulki smaż na głębokiej patelni na mocno rozgrzanym oleju, aż panierka stanie się złocista i chrupiąca.
6. Pomidorki przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp je pokrojonym w plasterki czosnkiem, dodaj sól, pieprz, tymianek, skrop obficie oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15–20 minut.
7. Gorącą mozzarellę podawaj z gorącymi pomidorkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation