Kuchnia

sałatka

Sałatka z prosciutto

Składniki:
paczka rukoli
5 plasterków prosciutto
kulka mozzarelli
5 suszonych pomidorów z zalewy
łyżka kaparów
5 czarnych oliwek
5 zielonych oliwek
2 łyżki startego parmezanu

Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka octu balsamicznego
kilka kropel cytryny
ząbek czosnku
szczypta ziół prowansalskich
kilka listków pietruszki lub bazylii

Oliwę mieszamy z octem. Dodajemy krople cytryny, starty czosnek, posiekaną pietruszkę oraz zioła. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 min do lodówki, aby smaki się "przegryzły".

Do miski wsypujemy umytą rukolę, pokrojone pomidorki koktajlowe, kapary, przepołowione oliwki, posiekane w paski pomidory suszone. Na górze układamy "poszarpane" kawałki mozzarelli oraz plasterki prosciutto. Wszystko posypujemy parmezanem. Przed podaniem polewamy uprzednio przygotowanym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation