Kuchnia

Najlepsze ciasta

Rafaello na krakersach :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

Składniki (blacha 25x30 cm):
2 opakowania krakersów słonych Lajkonik
0,5 l mleka
2 żółtka
160 g cukru
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka aromatu śmietankowego lub waniliowego
200 g masła
75 g drobnych wiórków kokosowych
do posypania wiórki kokosowe lub płatki migdałowe
Masło wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej, żeby zmiękło.

Żółtka, aromat i cukier utrzeć na gładką masę. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz pół szklanki mleka i wszystko zmiksować.

Resztę mleka zagotować w rondelku z grubym dnem. Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i wlać masę jajeczną. Gotować cały czas mieszając (może się przypalać), aż do uzyskania konsystencji dość gęstego budyniu. Zdjąć, przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała powierzchni budyniu (zapobiegnie tworzeniu się kożucha) i odstawić do wystygnięcia.

Gdy masa wystygnie, utrzeć miękkie masło na puszystą masę i wciąż ucierając, stopniowo, po łyżce dodawać budyń (dzięki temu masa się nie zetnie). Na koniec do masy dosypać drobne wiórki kokosowe i wymieszać.

Na dnie blachy ułożyć pierwsza warstwę z krakersów, na nią wyłożyć 1/3 masy i rozprowadzić równomiernie. Wyłożyć drugą warstwę krakersów i znów 1/3 masy, ostatnią warstwę ciastek i resztę kremu.

Górę ciasta oprószyć wiórkami kokosowymi lub migdałami.

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin lub cała noc, żeby krakersy zmiękły.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation