Kuchnia
Najlepsze ciasta
Rafaello na krakersach :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne
Składniki (blacha 25x30 cm):
2 opakowania krakersów słonych Lajkonik
0,5 l mleka
2 żółtka
160 g cukru
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka aromatu śmietankowego lub waniliowego
200 g masła
75 g drobnych wiórków kokosowych
do posypania wiórki kokosowe lub płatki migdałowe
Masło wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej, żeby zmiękło.
Żółtka, aromat i cukier utrzeć na gładką masę. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz pół szklanki mleka i wszystko zmiksować.
Resztę mleka zagotować w rondelku z grubym dnem. Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i wlać masę jajeczną. Gotować cały czas mieszając (może się przypalać), aż do uzyskania konsystencji dość gęstego budyniu. Zdjąć, przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała powierzchni budyniu (zapobiegnie tworzeniu się kożucha) i odstawić do wystygnięcia.
Gdy masa wystygnie, utrzeć miękkie masło na puszystą masę i wciąż ucierając, stopniowo, po łyżce dodawać budyń (dzięki temu masa się nie zetnie). Na koniec do masy dosypać drobne wiórki kokosowe i wymieszać.
Na dnie blachy ułożyć pierwsza warstwę z krakersów, na nią wyłożyć 1/3 masy i rozprowadzić równomiernie. Wyłożyć drugą warstwę krakersów i znów 1/3 masy, ostatnią warstwę ciastek i resztę kremu.
Górę ciasta oprószyć wiórkami kokosowymi lub migdałami.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin lub cała noc, żeby krakersy zmiękły.
Smacznego!
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