Kuchnia

dania z kurczaka

Kurczak po marokańsku - przepis na pysznego kurczaka po arabsku
Kurczak po marokańsku – składniki:

8 pałek z kurczaka
1 cebula
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
300 ml bulionu z kurczaka
po 1 łyżeczce: mielonego kminu, cynamonu i papryki
skórka otarta z jednej limonki
3 łyżeczki oliwy



Przygotowanie:

1. Paprykę opłukać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Pałki opłukać, osuszyć i zrobić na każdej po 3 nacięcia.

2. Wszystkie składniki – oprócz pałek i bulionu – dobrze wymieszać i dopiero dodać i obtoczyć mięso w marynacie.



3. Naczynie z mięsem wstawić do lodówki, na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

4. Wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 min po czym wyjąć, podlać bulionem i dalej piec ok. 1 godziny, kilkakrotnie odwracając mięso aż się ładnie zrumieni i będzie mięciutkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation