Kuchnia

Pyszne obiady

Kuchnia bez chemii: Fasolka po bretońsku wg Magdy Gessler


fasolka "Piękny Jaś' - opakowanie 40 dag
2 puszki krojonych pomidorów
15 - 20 dag wędzonego boczku
ok. 30 dag dobrej kiełbasy
2 cebule
4 - 5 ząbków czosnku
majeranek, cząber, pieprz, sól, cukier, ostra papryka - do smaku




Fasolkę namocz na całą noc w letniej wodzie. Odsącz, opłucz i ugotuj w wodzie z dodatkiem ok. pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki cząbru i kilku kawałków boczku (ok. 30 - 40 minut).
Dodaj zgnieciony i posiekany czosnek.
Boczek pokrój w słupki i podsmaż na suchej patelni, aż się zrumieni.







Do wytopionego boczku dodaj cebulę pokrojoną w piórka i kiełbasę pokrojoną w plasterki.
Smaż, aż się zrumienią.









Do gotującej się fasoli (już lekko miękkiej) dodaj zawartość patelni, puszkę pomidorów i po szczypcie majeranku i cząbru.
Dodaj również niewielką łyżeczkę ostrej papryki.
Na patelnię po smażeniu kiełbasy wlej drugą puszkę pomidorów i smaż, aż sos zgęstnieje.
Kiedy fasolka będzie już miękka dodaj podsmażone pomidory i dokładnie wymieszaj. dopraw do smaku solą, cukrem (jeśli trzeba), pieprzem i papryką. Zagotuj.



Podawaj z pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation