Kuchnia

Zupy

Forszmak

Składniki dla 2-3 osób:

* o,5 kg wieprzowiny (szynka, schab, karkówka),
* kawałek wędzonej kiełbasy,
* około 2 łyżek koncentratu pomidorowego (do smaku),
* 2-3 ogórki kiszone,
* średniej wielkości słodka papryka pokrojona w paski,
* 1 duża cebula pokrojona w kostkę,
* 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
* liść laurowy, ziele angielskie,
* sól, pieprz,
* 0,5l bulionu,
* łyżka mąki,
* tłuszcz do obsmażania.

1. Mięso pokroić na małe kawałki (paski, kostkę). Obsmażyć na patelni i przełożyć do dużego garnka, na tym samym tłuszczu podrumienić cebulę, a potem dodać do mięsa, to samo zrobić z wędzonką. Posypać mąką i lekko podsmażyć. Teraz na patelnię wylać bulion, dobrze wymieszać, a następnie przelać do garnka.
2. Dodać liść laurowy, ziele, pieprz oraz paprykę (świeżą oraz w proszku). Dusić do miękkości (około 1,5h).
3. Dodać ogórki kiszone pokrojone w paseczki, albo kosteczkę, doprawić koncentratem pomidorowym, solą oraz pieprzem. Można zabielić śmietaną!
4. Podawać z chlebem albo z puree ziemniaczanym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation