Kuchnia

Zupy

Krupnik na skrzydełkach


Składniki

600 g skrzydełek z kurczaka
100 g kaszy jęczmiennej
1 mała marchew
1 mała pietruszka
1/4 selera
1/2 niedużego pora
1 liść laurowy
4 ziemniaki
Sól i pieprz
1/2 pęczka natki pietruszki

5-6 os. 60 min łatwe tanie
Przygotowanie

Skrzydełka kurczaka opłukać ,zalać 2 litrami wody i doprowadzić do wrzenia. Kiedy woda się zagotuje ,zmniejszyć ogień. Zbierać pianę i szumowiny. Po 15 min wsypać płaską łyżkę soli i umyte i oskrobane warzywa (całe) oraz liść laurowy. Warzywa wyjmować ,zanim staną się zbyt miękkie i odkładać na deseczkę. Kiedy skrzydełka zaczną się rozpadać (po 40-45 min gotowania) ,wyjąć i pozostawić żeby trochę ostygły. Do wywaru wrzucić opłukaną kaszę i gotować około pół godziny ,aż stanie się miękka. Wtedy dodać pokrojone w kostkę warzywa i kawałeczki mięsa ze skrzydełek (bez skóry). Doprawić do smaku solą i pieprzem ,posypać posiekaną natką pietruszki.


http://smaker.pl/przepis-krupnik-na-skrzydelkach,101919,gregorhspeed.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation