Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Orzechy w miodzie:

Orzechy mogą posłużyć jako przekąska, dodatki do deserów, ozdoba.

Aby wykonać potrzebować będziemy:

- orzechy (mogą to być:migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe lub inne ulubione)

- miód

- słoik

+ dodatki (opcjonalnie)

wersja 1. leśna:

5 szpilek sosnowych
3 jagody jałowca
pół garstki suszonych borówek

wersja 2. bliskowschodnia:

3 strączki kardamonu
kilka suszonych płatków róży
mała łyżeczka kandyzowanej skórki cytrynowej

Jeżeli używamy orzechów o twardej skórce jak: laskowe, migdały- uprzednio należy obrać je ze skórki (orzechy laskowe wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy, następnie wysypujemy na bawełnianą ściereczkę, zawijamy i pocieramy orzechy o siebie tak, aby skórka sama z nich zeszła, migdały zalewamy gorącą wodą, po około 10 minutach skórka sama z nich zejdzie).
Orzechy wsypujemy do słoiczka- ilość zależy od naszych upodobań i zalewamy miodem.
Dobrze zakręcamy słoik i wstawiamy do rondelka wyłożonego ściereczka na dnie, zalewamy do 3/4 wysokości słoiczków wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Po wyjęciu z wody odstawić do góry nogami do wystygnięcia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation