Inne

Impreza

Paprykowo-serowe paluchy na imprezę

Potrzebujemy

ciasto drożdżowe przygotowane wg. tego przepisu
3 - 4 łyżki słodkiej papryki
150 g sera żółtego
Dip

200 g gęstego jogurtu greckiego
2 starte ząbki czosnku
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
opcjonalnie - pół pęczka szczypiorku




Ciasto drożdżowe przygotowujemy zgodnie z tym przepisem. Dzielimy je na 4 części. Każdą z części rozwałkowujemy na cienkie prostokąty, grubości ok. 0,5 centymetra.

Każdy placek obficie posypujemy papryką oraz (chociaż w mniejszej ilości) serem żółtym startym na najmniejszych oczkach tarki. Delikatnie dociskamy, aby wszystko przywarło do ciasta. Każdy z placków dzielimy na paseczki o szerokości ok 1,5 centymetra. Paseczki chwytami palcami na końcach, a następnie skręcamy spiralkę w przeciwnych kierunkach. W ten sposób otrzymujemy nasze paluchy.

Pieczemy je przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni, aż nabiorą złotego koloru.

Paluchy podaję z dipem przygotowanym z jogurtu greckiego i czosnku. Można dodać do niego posiekany szczypiorek lub słodką paprykę.

Spokojnie możecie przygotować je dzień przed imprezą, o ile uda Wam się je dotrzymać do dnia następnego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation