Kuchnia

Ania Kamieniarczyk

Sałatka brokułowa z suszonymi pomidorami | Z miłości do gotowania

Składniki:

duży brokuł
pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju
2 jajka ugotowane na twardo
100 g mrożonego, zielonego groszku (ewentualnie może być konserwowy)
pół pęczka koperku
1 łyżeczka majonezu
3 łyżeczki jogurtu greckiego
sól, pieprz

Przygotowanie:

Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie al dente około 4 minut od zagotowania. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka kroimy w kosteczkę, koperek siekamy. Pomidory osączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i również kroimy w kosteczkę. Jeżeli używamy mrożonego zielonego groszku to wrzucamy go na wrzątek i gotujemy około 2-3 minut. Konserwowy tylko odcedzamy. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i polewamy sosem powstałym z połączenia majonezu z jogurtem. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation