Święta i uroczystości

wielkanoc

"Domowa ćwikła z chrzanem i żurawiną"

Składniki:

2 duże (ok 1 kg) buraki
garść mrożonej żurawiny
4 łyżeczki chrzanu
2 łyżki gęstej śmietany
2 ząbki czosnku
25 g masła
szczypta soli
szczypta świeżo zmielonego pieprzu


Przygotowanie:

Umyte i osuszone buraki owijamy folią aluminiową (bardzo szczelnie, by podczas pieczenia nie uciekał sok) i wkładamy je do prodiża lub piekarnika nagrzanego do 180 stopni na dwie godziny.

Po upieczeniu wyciągamy i odstawiamy aby ostygły.

Następnie odwijamy folię, obieramy buraki ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Rozgrzewamy w garnuszku odrobinę masła, wrzucamy żurawinę i buraki.
Dodajemy chrzan, śmietanę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy.

Ćwikłę możemy podawać zarówno na zimno jak i na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation