Kuchnia

kitchen revolutions.

Finger food - paluchy z ciasta francuskiego.
Składniki:

- 2 opakowania ciasta francuskiego (z lodówki, nie mrożone)
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, zioła (bazylia, oregano itp.)
- ok. 150 g sera żółtego
- 1 jajko to posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

W miseczce robimy sos pomidorowy - koncentrat, sól, pieprz i inne przyprawy - do smaku. Ciasto francuskie rozwijamy i przecinamy wzdłuż na pół. Sos rozsmarowujemy na jednym płacie ciasta francuskiego, następnie posypujemy startym serem. Drugi płat również przecinamy wzdłuż, tak aby do siebie pasowały, nakładamy je na siebie.
Wygląda to tak:





Drugą połówkę również przykrywamy ciastem :)
Mocno dociskamy, aby obie warstwy się skleiły. Tniemy na około 1,5 cm paski, które następnie skręcamy, jak spiralki.
Układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami.
Pieczemy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation