Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

semifreddo z czekoladą i wanilią
składniki na 4-6 porcji:
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
500 ml śmietanki 36%
2 duże jajka
130 g drobno mielonego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

czekoladę łamiemy na cząstki i umieszczamy w ceramicznej miseczce. w niewielkim rondlu gotujemy 1/3 śmietany i zalewamy czekoladę. mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.

jajka rozdzielamy na białka i żółtka. mikserem na wysokich obrotach ucieramy żółtka z połową cukru na puszysty, jasny krem. w osobnym naczyniu ubijamy białka z drugą połową cukru na sztywną pianę i dodajemy do żółtek. ubijamy pozostałą śmietankę i dodajemy do masy jajecznej. masę rozdzielamy do dwóch miseczek w ilości 1/3 do 2/3 przygotowanej mikstury lodowej. do mniejszej ilości masy dodajemy ekstrakt z wanilii a do drugiej rozpuszczoną w śmietanie czekoladę. masę waniliową rozlewamy do foremek wypełniając je do 1/3 wysokości naczynek. ustawiamy foremki na tacy i zamrażamy przez 20-30 minut. pozostałą masę przechowujemy w lodówce. kiedy masa waniliowa zastygnie nakładamy na wierzch masę czekoladową i wstawiamy foremki do zamrażalnika na kilka godzin lub całą noc.

aby wyjąć lody z foremek, zanurzamy je na chwilę w gorącej wodzie i wywracamy foremki do góry dnem wybijając zamrożoną masę z naczynek na talerzyki. podajemy z owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation