Kuchnia

koktajle

W medycynie ludowej nasiona selera wykorzystywano jako lek na wzdęcia i niestrawności oraz jako środek moczopędny.
Obecnie seler naciowy popularny jest w Ameryce, zwłaszcza wśród gwiazd filmowych, które zaczynają dzień właśnie od przygotowanego z niego soku (łączony jest on z sokiem jabłkowym i wypijany na czczo). Taki sok wykazuje działanie oczyszczające, nawilża skórę i nadaje jej aksamitną gładkość, likwiduje obrzęki i chroni przed wolnymi rodnikami. Te swoje wyjątkowe właściwości seler naciowy zawdzięcza dużym dawkom witaminy C oraz witaminom z grupy B, witaminie E i PP oraz kwasowi foliowemu. Spośród warzyw korzeniowych seler zawiera najwięcej fosforu, ale dostarczy także wapnia, cynku, potasu, magnezu i żelaza.

Nic dziwnego, że po seler naciowy sięgają gwiazdy. W tej kwestii powinniśmy brać z nich przykład, ponieważ warzywo to rzeczywiście pobudza przemianę materii i usuwając szkodliwe produkty uboczne, oczyszcza organizm z toksyn. Ma to nie tylko znaczenie dla naszego wyglądu, ale także dla zdrowia. Szkodliwym produktem ubocznym może być np. kwas moczowy, który w postaci kryształków może odkładać się w stawach. Picie soku z selera może więc przynieść ulgę obolałym stawom.

Seler naciowy polecany jest też osobom, które nie mają apetytu. Zawarty w nim olejek eteryczny pobudza procesy trawienne i zwiększa apetyt, a przy okazji likwiduje zaparcia. Warzywo to powinno być spożywane także przez osoby, u których wykazano:
niedostateczną produkcję żółci
nadkwasotę żołądka
nowotwór żołądka
nadciśnienie tętnicze
zaburzenia pracy nerek
artretyzm
reumatyzm
astmę
zapalenie oskrzeli

Warto zwrócić uwagę na olejek aromatyczny występujący w selerze. Udowodniono, iż posiada on właściwości wpływające uspokajająco na centralny układ nerwowy. Składniki tego olejku mają także właściwości przeciwkonwulsyjne. Uważa się, iż codzienne wypicie soku z selera połączonego z sokiem z marchwi może wyleczyć skołatane nerwy.

Wartość odżywcza:
Seler naciowy, jak większość warzyw, jest niskokaloryczny. 100 g warzywa dostarcza tylko 13 kcal, ponieważ w 94 % składa się ono z wody. Zafascynowani selerem Amerykanie dopatrzyli się jednak w tym warzywie aż 86 cennych składników.

Seler naciowy pozytywnie wpływa także na popęd płciowy, dlatego zaliczany jest do afrodyzjaków. Jest doskonałym składnikiem do sałatek, surówek i zup.

Sałatka selerowa:
2 łodygi selera
1 pomidor
0,5 czerwonej papryki
0,5 czerwonej cebuli
kapusta pekińska
1 pierś z kurczaka
1 łyżka oleju
2 łyżki soku z cytryny

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i ugotować lub podsmażyć. Wszystkie warzywa umyć, pokropić i połączyć z kurczakiem. Skropić olejem i sokiem z cytryny

Seler z sosem czosnkowym
2 łodygi selera
3 ząbki czosnku
1 mały jogurt
1 łyżka majonezu
sól, pieprz


Łodygi selera umyć i ułożyć na talerzu (można pokroić na mniejsze części). Z jogurtu, majonezu, czosnku, soli i pieprzu przygotować sos i polać nim selera.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation