Kuchnia

Impresje

Ciasto cappuccino

Biszkopty nasączone są mocną kawą cappuccino, masa jest delikatna i kremowa, a dodatek mleka w proszku sprawia, że ma taki swój fajny smaczek:)
Ciasto prezentuje się i smakuje bardzo dobrze, a wręcz bardzo pysznie:) "


Składniki:

1-2 opakowania okrągłych biszkoptów*
200 g masła lub margaryny
3 żółtka
1/2 szkl. cukru pudru
2 szkl.mleka w proszku
500 g serka homogenizowanego waniliowego
3 łyżki żelatyny
7 łyżek cappuccino w proszku
ok. 50 g gorzkiej czekolady


Cappuccino zalać ok. 3/4 szkl. gorącej wody. Żelatynę rozpuścić w ok. 1/2 szkl. gorącej wody i zostawić do wystygnięcia. Foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć folią, na spodzie ułożyć biszkopty maczane w kawie cappuccino. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, masło utrzeć i dalej miksować dodając ubite żółtka. Porcjami dodawać serki (masa w tym momencie może się trochę zważyć, ale nie należy się tym przejmować, gdyż po wymieszaniu z mlekiem ponownie będzie jednolita i gładka.), następnie dodać mleko w proszku i całość zmiksować. Do masy dodać ostygniętą żelatynę i szybko zmiksować. Masę wyłożyć na biszkopty, wyrównać i na wierzch ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów. Czekoladę rozpuścić na parze i ozdobić ciasto. Całość wstawić do lodówki do stężenia.

* ilość biszkoptów jaka zostanie wykorzystana zależy od wielkości foremki, ja na foremkę 20 x 24 cm zużyłam tylko 1 opakowanie 180 g.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation