Kuchnia

Kuchnia-Pyszności

Ciasto szefowej | Jak Po Maśle

Ciasto szefowej – pyszne i lekkie niczym chmurka. Pierwszy i ostatni raz to ciasto przygotowałam kilka lat temu nie zapisując nawet receptury. Dzisiejszy przepis zaczerpnęłam z bloga Kulinarne Spotkania, gdzie ciasto to nosi nazwę „Ciasto szefa”. Ja pozostałam przy kobiecej wersji nazwy – Ciasto szefowej. Skład ciasto jest bardzo podobny do 3 Bita, który niedawno prezentowałam na blogu. Proporcji składników podanych w przepisie nie zmieniałam, chociaż autorka sugeruje formę 25×30 cm, to ja zrobiłam moje ciasto w blaszce 37×23 cm.
Biszkopt

3 jajka
150 g cukru
150 g mąki pszennej
ok. 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Mąkę wymieszać proszkiem do pieczenia i częściowo dodawać do masy jajecznej – mieszać łopatką lub drewnianą łyżką. Dzięki temu masa będzie puszysta i nie opadnie. Piekarnik nagrzać do 180° C. Blaszkę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą wylać ciasto, wyrównać. Piec 20 minut.
Masa budyniowa

2 budynie śmietankowe
1/4 szkl. cukru
2 szkl. mleka
1 kostka miękkiego masła

W mleku rozpuścić cukier i ugotować na nim 2 torebki budyniu.Budyń ostudzić. Miękkie masło przełożyć do miski, zmiksować na puszystą masę i cały czas miksując po łyżce dodawać budyń. Masa powinna być lekka i jednolita.
Masa śmietanowa

500 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka żelatyny

Śmietana przed ubiciem powinna być kilka godzin schłodzona w lodówce. Pamiętajcie o tym, bo w sklepie zazwyczaj stoi ona po chłodnią. Śmietanę ubić z cukrem. Żelatynę rozmieszać w szklance w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić i dodać pod koniec ubijania.
oraz

2 op. herbatników po
1 puszka masy kajmakowej
kakao

Blachę wykładamy folią spożywczą. Ciasto przekładamy w następującej kolejności:

- biszkopt

- masa budyniowa

- herbatniki

- masa kajmakowa

- herbatniki

- masa śmietanowa

Tak przełożone ciasto wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu posypujemy kakaem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation