Kuchnia

Kolory na talerzu

słodka zapiekanka
słodka zapiekanka rycerska
składniki dla 4 osób:
6 kromek brioszek (250 g)
1-2 gruszki (około 180 g każda)
1 łyżka masła
1 + 3 łyżki cukru
4 łyżki soku z cytryny
1 opakowanie budyniu waniliowego (na 500 ml mleka)
500 ml mleka
3 średnie jajka
50 g orzechów włoskich
80 g całych, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
1 łyżka cukru pudru

przygotowanie:
1. pokrojone brioszki rozkładamy na blasze wcześniej rozgrzanego piekarnika (200 stopni, termoobieg – 175, piekarnik gazowy – poziom3) i lekko podpiekamy. w międzyczasie myjemy gruszki i kroimy na talarki. na patelni rozgrzewamy masło, posypujemy 1 łyżką cukru i dodajemy pokrojone gruszki, pieczemy aż lekko zmiękną. skrapiamy sokiem z cytryny i zdejmujemy z ognia.
2. budyń, mleko, jajka, 3 łyżki cukru oraz szczyptę soli mieszamy do uzyskania jednolitej masy. przygotowane brioszki zanurzamy w przygotowanej masie, a następnie razem z gruszkami rozkładamy w naczyniu żaroodpornym.
3. orzechy siekamy na mniejsze kawałki i wraz z żurawiną posypujemy przygotowaną zapiekankę. całość polewamy pozostałą masą mleczno-budyniową. zapiekankę wkładamy do piekarnika ( temperatura jak w pkt. 1) i pieczemy 20-25 minut.
4. po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation