Kuchnia

kuchnia

Serowe placuszki
Składniki

- 50 dag tłustego twarogu;
- 1 jajko;
- 6 łyżek cukru pudru;
- 2 opakowania cukru waniliowego;
- 10 dag mąki tortowej;
- masło;
- ½ szklanki gęstej śmietany 22 proc.;
- sól.
Twaróg umieścić w misce, rozdrobnić widelcem. Dodać całe jajko oraz szczyptę soli. 2 łyżki cukru pudru wymieszać z jednym opakowaniem cukru waniliowego oraz połową porcji mąki. Utrzeć gładkie ciasto.

Resztę mąki wysypać na stolnicę. Położyć zagniecione ciasto twarogowe i rozwałkować na płat o grubości ok. 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawać placki. Obtaczać je w pozostałej na stolnicy mące. Na każdym placuszku tępą stroną noża wycisnąć kratkę.

Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki masła. Partiami wkładać placuszki. Opiekać z dwóch stron na złoty kolor. W razie potrzeby rozpuszczać kolejne łyżki masła.

Drugie opakowanie cukru waniliowego wymieszać z resztą cukru pudru, słodką mieszanką posypać jeszcze ciepłe placuszki (można dodać do cukru pudru łyżeczkę mielonego cynamonu). Od razu podawać na stół. W osobnym naczyniu serwować do serowych placuszków śmietanę. Można również smarować je konfiturami.

Przepis pochodzi z gazety Świat kobiety 101 przepisów
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation