Kuchnia

kuchnia

Zupa z boczniaków

Dobry bocznika nie jest zły :) A w takiej pysznej zupie z boczniaków to już w ogóle poezja smaku i aromatu. Przekonaj się sama i ugotuj tę super zupę z boczniaków według tego sprawdzonego przepisu, który już na Ciebie czeka :)

Zupa z boczniaków jest bardzo fajna z wielu powodów. Po pierwsze, świetnie smakuje. Po drugie, zupa jest sycąca, bo są w niej kawałki kurczaka. Po trzecie, to bardzo aromatyczna zupa. Jak widzisz, nic tylko robić pyszną zupę z boczniaków :)

Głównym składnikiem są oczywiście boczniaki. Grzyby te rosną na słomie i na drewnie. Takie boczniaki możesz uprawiać nawet w domu. Boczniaki są smaczne i zdrowe. Są bogate w białko, aminokwasy, witaminy z grupy B i sole mineralne. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Przepis na zupę z boczniaków jest łatwy i sprawdzony. Składniki są dostępne w większości sklepów spożywczych czy na bazarach. Zupę z boczniaków przygotujesz w nieco ponad pół godziny. Tak szybka zupa też może być przepyszna :)

Zupa z boczniaków to smaczny pomysł na oryginalny obiad dla całej rodziny. Sprawdzi się zawsze i wszędzie. Bez względu na okazję wszyscy będą się nią zajadać, aż uszy będą im się trzęsły. A dzięki temu sprawdzony przepisowi na zupę z boczniaków uda Ci się ją ugotować już na pierwszym razem. Rodzinny obiad z taką pyszną zupą z boczniaków to obiad na medal :)
Składniki na zupa z boczniaków
6 szklanek bulionu warzywnego (1 i 1/2 litra)
50 dag boczniaków
2 udka z kurczaka (pałki)
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 cebula
4 łyżki śmietany 12%
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 łyżeczka kuminu
3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
gałązki świeżego tymianku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
do podania makaron
Przygotowanie dania zupa z boczniaków

Marchewki, pietruszkę i selera obierz. Zetrzyj na tarce.
Cebulę pokrój w piórka. Boczniaki pokrój w paski.
W dużym garnku rozgrzej oliwę z masłem. Smaż marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę przez 3-4 minuty. Często mieszaj.
Dodaj boczniaki i smaż kolejne 3-4 minuty. Często mieszaj.
Wlej bulion, dodaj udka z kurczaka oraz przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie i kumin. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień gotuj ok. 20 minut.
Z zupy odlej jeden kubek. Delikatnie wymieszaj ze śmietaną i połącz z zupą w garnku.
Dodaj gałązki tymianku i wymieszaj.
Podawaj na gorąco z makaronem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation