Kuchnia
Słodkości
Całkiem szybkie w przygotowaniu i orzeźwiające - cytrynowe batoniki. Aby je przygotować, nie musisz mieć miksera, ani wielkich umiejętności. Wystarczy piekarnik i trochę czasu.
Na spód potrzebujesz: 230 g masła w temperaturze pokojowej (pokrojonego w kostkę), 2 szklanki mąki, 1 szklanka drobnego cukru, szczypta soli
Na wierzch potrzebujesz: 4 jajka, 2 szklanki cukru, 6 łyżek mąki, 6 łyżek soku z cytryny
Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Prostokątną formę do ciasta wyłóż folią aluminiową.
Przygotuj spód. Wymieszaj mąkę, cukier i sól w dużej misce. Dodaj masło i szybko zagnieć ciasto. Wyklej nim blaszkę lekko dociskając. Piecz 20 minut, lekko ostudź.
Przygotuj wierzch: wymieszaj jajka, cukier i mąkę. Dodaj sok z cytryny. Wylej na podpieczony spód i piecz jeszcze 20 minut. Ostudź na kratce.
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