Kuchnia

zupy

Zupa serowa

Składniki:

1,5 l bulionu
100 g serka topionego śmietankowego
100 g serka topionego Maasdamer
100 g serka topionego Emmentaler
1 średnia cebula
200 ml śmietanki 30%
oliwa
masło
3 kromki chleba
sól, pieprz
chilli w proszku
zioła prowansalskie
kurkuma
0,5 kieliszka białego wytrawnego wina
szczypiorek
długo dojrzewający ser


Przygotowanie zupy serowej zaczynamy od zeszklenia drobno posiekanej cebuli na 2 łyżkach oliwy i 2 łyżkach masła. Następnie do garnka wlewamy wino i pozwalamy, aby alkohol odparował.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i dodajemy chleb pokrojony w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli w proszku oraz ziołami prowansalskimi i smażymy kilka minut, aż powstaną chrupiące grzanki.
Wracamy do naszej zupy. Alkohol już odparował, możemy zatem wlać do garnka 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego. Od razu dodajemy również pokrojone drobniej serki topione. Pozwalamy, aby płyn się zagotował.
Następnym krokiem jest wlanie do zupy 200 ml śmietanki 30%. Doprawiamy również zupę solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz szczyptą kurkumy dla koloru. Zupę ponownie zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Pozwalamy, aby lekko przestygła, a zarazem lekko zgęstniała. Gotową zupę serową podajemy z grzankami, szczypiorkiem oraz plastrami długodojrzewającego sera. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation