Kuchnia

ciasteczka

Muffiny bananowe z czekoladą


Składniki:

280 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
90 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 duże jajko
50 ml mleka
75 g masła, roztopionego i ostudzonego
2 duże dojrzałe banany (450 g)
50 g grubo pokrojonej gorzkiej czekolady



Do jednej miski wsypuję sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. W drugiej misce rozgniatam obrane ze skóry banany, dodaję cukier, cukier waniliowy, wbijam jajko, wlewam mleko i roztopione masło, roztrzepuję widelcem, aż składniki dokładnie się połączą.
Suche składniki łączę z mokrymi, mieszam za pomocą widelca tylko do połączenia składników. Na koniec wsypuję czekoladę pokrojoną na małe kawałeczki.
Masę wykładam do papilotek rozłożonych w formie na muffinki. Piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C przez ok. 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation