Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

SNICKERS.

Składniki:



ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

1/2 szkl. cukru

20 dag masła

2 jajka

2 łyżki miodu

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki ciepłego mleka

masa orzechowa:

30 dag orzechów włoskich

2 łyżki miodu

10 dag cukru

10 dag masła



krem budyniowy:

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

2 szklanki mleka

½ szklanki cukru

20 dag masła



polewa czekoladowa:

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki wody

5 dag margaryny


Wykonanie:

Sodę oczyszczoną rozpuścić w ciepłym mleku i wymieszać z pozostałymi składnikami na jednolite ciasto, Podzielić je na dwie części. Rozwałkować jedną część i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem prostokątną blaszkę, piec w temp. 180 st. ok. 20 minut, wyjąć jeszcze ciepłe.

Orzechy włoskie pokroić i przełożyć do rondelka. Dodać masło, cukier i miód i razem podsmażyć. Ponownie wysmarować blaszkę tłuszczem i włożyć drugą rozwałkowaną część ciasta. Na to ciasto wyłożyć masę orzechową i razem dopiero upiec podobnie, jak poprzednie ciasto.

Mleko wymieszać z cukrem i obiema mąkami. Ugotować budyń. Po wystygnięciu utrzeć z masłem. Można też dodać trochę kakao. Tak przygotowany krem wyłożyć na upieczone ciasto z masą orzechową i przykryć drugim suchym ciastem.

Składniki na polewę razem zagotować i wylać na ciasto. Wierzch posypać pokrojonymi orzechami włoskimi.

Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation