Kuchnia

coś na ząb

Zapiekane warzywa


Ułożone i zapieczone na przemian warstwy warzyw, sera i sosu pomidorowego posypane garścią bułki tartej tworzą pysznie chrupiącą skorupkę. Wykorzystać możemy bakłażana, cukinię, czy koper włoski. Dwa pierwsze warzywa razem współgrają idealnie, o koprze niestety tego powiedzieć nie mogę, bo nie próbowałam, ale Was jak najbardziej zachęcam :) Bardzo polecam! :)

Składniki na 6 dużych porcji:

3 duże, jędrne bakłażany (daję zazwyczaj jednego dużego bakłażana i 2 cukinie)
oliwa
1 cebula, obrana i drobno posiekana
1 ząbek czosnku, obrany i pokrojony na cienkie plasterki
1 czubata łyżeczka suszonego oregano
2 puszki po 400g podłużnych pomidorów (użyłam już pokrojonych) lub 1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów
sól, czarny pieprz
ocet winny
1 duża garść świeżej bazylii
4 duże garście świeżo startego parmezanu (zastąpiłam goudą)
2 garście bułki tartej
kilka listków świeżego oregano, posiekanego (zastąpiłam suszonym)
dowolnie 1 kula (150g) mozzarelli

Po odcięciu ogonków pokrój warzywa na plasterki grubości 1 cm i odłóż. Rozgrzej bardzo mocno grill lub patelnię do grillowania (użyłam zwykłej patelni, przetartej lekko naoliwionym ręczniczkiem papierowym). Równocześnie wlej kilka łyżek oliwy na dużą patelnię (w moim przypadku był to garczek) i postaw ją na średnim ogniu. Wrzuć cebulę, czosnek, oregano i smaż przez 10 minut, aż cebula będzie miękka, a czosnek lekko się przyrumieni. Jeżeli używasz pomidorów z puszki, rozgnieć je, a jeżeli świeżych, natnij je na krzyż i włóż do wrzątku na 40 sekund. Zahartuj je w zimnej wodzie, obierz ze skórki, wybierz nasiona i pokrój miąższ. Dodaj miąższ pomidorów lub pomidory z puszki do cebuli, czosnku i oregano. Dobrze wymieszaj, a następnie przykryj patelnię i duś warzywa na małym ogniu przez 15 minut.

W tym czasie partiami opiekaj na ruszcie plasterki warzyw z obu stron i odkładaj na talerz. Starannie przypraw sos pomidorowy solą, pieprzem oraz niewielką ilością octu winnego i dodaj bazylię. Możesz pozostawić sos z kawałkami pomidorów (tak robię) lub zmiksować go.

Na dno naczynia żaroodpornego w wymiarach 25 x 12-15 cm wlej cienką warstwę sosu pomidorowego, posyp niewielką ilością sera, przykryj plasterkami warzyw. Powtarzaj do wyczerpania składników. Polej resztką sosu i posyp solidną porcją sera. Wymieszaj bułkę tartą z oliwą oraz oregano i posyp tą mieszaniną wierzch zapiekanki. Możesz także posypać zapiekankę kawałkami mozzarelli. Wstaw naczynie do piekarnika i zapiekaj przez 30 min w temp. 190 st. C. Na wierzchu zapiekanki powinna utworzyć się chrupka, rumiana skorupka. Najlepiej podawać danie od razu, ale można także jeść je na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation