Kuchnia
coś na ząb
Zapiekane warzywa
Ułożone i zapieczone na przemian warstwy warzyw, sera i sosu pomidorowego posypane garścią bułki tartej tworzą pysznie chrupiącą skorupkę. Wykorzystać możemy bakłażana, cukinię, czy koper włoski. Dwa pierwsze warzywa razem współgrają idealnie, o koprze niestety tego powiedzieć nie mogę, bo nie próbowałam, ale Was jak najbardziej zachęcam :) Bardzo polecam! :)
Składniki na 6 dużych porcji:
3 duże, jędrne bakłażany (daję zazwyczaj jednego dużego bakłażana i 2 cukinie)
oliwa
1 cebula, obrana i drobno posiekana
1 ząbek czosnku, obrany i pokrojony na cienkie plasterki
1 czubata łyżeczka suszonego oregano
2 puszki po 400g podłużnych pomidorów (użyłam już pokrojonych) lub 1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów
sól, czarny pieprz
ocet winny
1 duża garść świeżej bazylii
4 duże garście świeżo startego parmezanu (zastąpiłam goudą)
2 garście bułki tartej
kilka listków świeżego oregano, posiekanego (zastąpiłam suszonym)
dowolnie 1 kula (150g) mozzarelli
Po odcięciu ogonków pokrój warzywa na plasterki grubości 1 cm i odłóż. Rozgrzej bardzo mocno grill lub patelnię do grillowania (użyłam zwykłej patelni, przetartej lekko naoliwionym ręczniczkiem papierowym). Równocześnie wlej kilka łyżek oliwy na dużą patelnię (w moim przypadku był to garczek) i postaw ją na średnim ogniu. Wrzuć cebulę, czosnek, oregano i smaż przez 10 minut, aż cebula będzie miękka, a czosnek lekko się przyrumieni. Jeżeli używasz pomidorów z puszki, rozgnieć je, a jeżeli świeżych, natnij je na krzyż i włóż do wrzątku na 40 sekund. Zahartuj je w zimnej wodzie, obierz ze skórki, wybierz nasiona i pokrój miąższ. Dodaj miąższ pomidorów lub pomidory z puszki do cebuli, czosnku i oregano. Dobrze wymieszaj, a następnie przykryj patelnię i duś warzywa na małym ogniu przez 15 minut.
W tym czasie partiami opiekaj na ruszcie plasterki warzyw z obu stron i odkładaj na talerz. Starannie przypraw sos pomidorowy solą, pieprzem oraz niewielką ilością octu winnego i dodaj bazylię. Możesz pozostawić sos z kawałkami pomidorów (tak robię) lub zmiksować go.
Na dno naczynia żaroodpornego w wymiarach 25 x 12-15 cm wlej cienką warstwę sosu pomidorowego, posyp niewielką ilością sera, przykryj plasterkami warzyw. Powtarzaj do wyczerpania składników. Polej resztką sosu i posyp solidną porcją sera. Wymieszaj bułkę tartą z oliwą oraz oregano i posyp tą mieszaniną wierzch zapiekanki. Możesz także posypać zapiekankę kawałkami mozzarelli. Wstaw naczynie do piekarnika i zapiekaj przez 30 min w temp. 190 st. C. Na wierzchu zapiekanki powinna utworzyć się chrupka, rumiana skorupka. Najlepiej podawać danie od razu, ale można także jeść je na zimno.
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