Kuchnia

Desery

Tort Neli - Magazyn Kuchnia

Składniki
45 dag zmielonych orzechów włoskich
30 dag cukru pudru
12 jajek
1/2 szklanki śmietany kremówki
skórka otarta z 1 pomarańczy
1/2 szklanki tartej bułki
1/3 łyżeczki soli
4 łyżki brązowego rumu
łuskane orzechy do dekoracji tortu
masło i mąka do formy
Masa czekoladowa:
12 dag czekolady deserowej
12 dag masła
2 łyżki rumu
sól
Polewa kawowa:
3/4 szklanki bardzo mocnego naparu kawy
13 dag cukru
20 dag cukru pudru
5 łyżek rumu
Oraz:
połówki orzechów włoskich
i czekoladowe ziarenka kawy do dekoracji
Sposób przygotowania
Orzechy zmiel z połową szklanki cukru. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Utrzyj żółtka z cukrem na jasnokremową masę. Wymieszaj ze śmietaną, dodaj ? bardzo delikatnie ? ubite na sztywno białka. Wymieszaj orzechy z tartą bułką, skórką pomarańczową i solą. Powoli, cały czas lekko mieszając, dodawaj tę mieszaninę do masy jajecznej. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, przełóż je do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut. W tym czasie przygotuj masę czekoladową: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Masło utrzyj na puszystą masę, połącz ze stopioną i przestudzoną czekoladą, dodaj rum i szczyptę soli, delikatnie wymieszaj. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, studź w formie przez 20 minut, a potem okrój nożem i delikatnie wyjmij. Ciasto przetnij na trzy krążki, każdy nasącz rumem i odłóż na 30 minut. Następnie przełóż krążki masą czekoladową. Tort wstaw na 2-3 godziny (lub na całą noc) do lodówki (oczywiście wcześniej szczelnie go przykryj, aby nie wchłonął lodówkowych zapachów). Przygotuj polewę: zagotuj kawę z cukrem, zmniejsz płomień, podgrzewaj, aż płyn nabierze syropowatej konsystencji. Cukier puder utrzyj w szklanej lub ceramicznej (nie metalowej) misce razem z powoli wlewanym syropem kawowym. Gdy polewa będzie gładka, dodaj do niej rum i jeszcze raz wymieszaj. Od razu pokryj polewą przygotowany tort, szybko rozsmaruj i udekoruj połówkami orzechów włoskich oraz czekoladowymi ziarenkami kawy. Do chwili podania przechowuj w lodówce.

Uwaga: ciasto orzechowe możesz także przełożyć masą kawową albo waniliową z kawałeczkami czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation