Kuchnia

papu

Belgijskie gofry

Składniki:

250 g mąki,

5 jajek,

200 ml mleka,

150 g masła (w przepisie jest błąd i nie ma masła pośród składników, dodałam sama),

szczypta soli,

1/2 paczki drożdży,

1/2 laski wanilli,

łyżka cukru (można dać więcej bo są mało słodkie),

cukier puder do posypania gofrów.

plus dodatki jakich dusza zapragnie :-)

Wykonanie:

Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek i wlać do osobnych miseczek. W rondelku podgrzać lekko połowę mleka i rozpuścić w nim drożdże.

W drugim rondelku rozpuścić masło. Mąkę, żółtka, resztę mleka, roztopione masło, zaczyn z rozpuszczonych drożdzy, łyżkę cukru (można więcej), szczyptę soli i ziarnka wanilli wymieszać w głębokiej misce. Ubić masę trzepaczką.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Aby piana się ubiła dodać szczyptę soli. Dodać pianę do reszty ciasta i wymieszać.

Nagrzać gofrownicę, posmarować olejem i smażyć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation