Kuchnia

między garnkami

Razowe krokiety wg Ewy Chodakowskiej
Składniki:

Ciasto

4 łyżki mąki razowej
1/2 łyżki pestek słonecznika
1/2 łyżki pestek dyni
1/2 szklanki maślanki
pół jaja
woda gazowana (opcjonalnie)
szczypta soli
Farsz

1/2 czerwonej papryki
1/2 małej cebuli
mały pomidor
1/2 małego bakłażana (zastąpiłam cukinią)
2 garście szpinaku
1 łyżka oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki serka wiejskiego
2 łyżki gęstego jogurtu
sól, pieprz do smaku







Sposób wykonania:

Jajko, maślankę, mąkę wymieszać, bądź zmiksować. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodać wody gazowanej (ja nie dodawałam).

Do masy dodać sól i pestki dyni i słonecznika. Wszystko dokładnie wymieszać.

Na patelni nie wymagające tłuszczu usmażyć naleśniki (z tej porcji powinno wyjść 2 szt.).

Cebulę pokroić w półkrążki i podsmażyć na jasnozłoty kolor. Na patelnię wrzucić szpinak, drobno pokrojony czosnek oraz drobno pokrojoną paprykę i cukinię ( w przepisie papryka była grillowana,ja ten etap pominęłam). Na koniec dodać pokrojonego pomidora obranego ze skórki.

Wlać jogurt i serek wiejski. Wszystko razem chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć farsz na naleśniki i zwijać jak krokiety.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation