Kuchnia

Lekkie Serniki

Pomarańczowy sernik z ricotty

" Niesamowicie wilgotny, delikatny, z cudownym pomarańczowym aromatem. Robiłam go już kilka razy, ale dopiero teraz jakimś cudem udało mi się pstryknąć parę zdjęć, nim został zjedzony co do jednego okruszka. Nie chwaląc się za bardzo, powiem tylko, że jest naprawdę pyszny:) "


Składniki:

500 g serka ricotta
2-3 jajka (zależnie od wielkości)
1/2 szkl. cukru, niecała
1-2 łyżki mąki lub budyniu
skórka otarta z 2 dużych pomarańczy

Do miski włożyć ricottę, jajka, cukier, mąkę/budyń, skórkę z pomarańczy i wszystko razem zmiksować, aż powstanie jednolita, gładka masa. Przełożyć do tortownicy 18 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem. Piec ok. 40-45 minut. Pozostawić w wyłączonym piekarniku do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation