Kuchnia

jedzonko

ciasto bananowe na zimno
składniki:
ciasto:

5 jaj
3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
2 łyżki wody
3/4 szkl. cukru


krem:


3 banany
2 op. serka homogenizowanego
3 łyżki żelatyny
2 łyżki gęstej śmietany
1/2 kostki masła
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej

sposób przyrządzania:

przygotuj ciasto: żółtka utrzyj z cukrem, wodą i octem na pianę. obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. następnie pod koniec ucierania żółtek dodawaj po 1 łyżce mąki (cały czas mieszaj). z białek ubij na sztywno pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. zrobione ciasto przełóż do małej tortownicy i w piekarniku nagrzanym do 180° piecz przez ok. 30 min. upieczone ciasto przestudź, a następnie przekrój wzdłuż na 3 części – jak tortowe.

przygotuj krem: żelatynę namocz w 4 łyżkach ciepłej wody. skórkę z cytryny zetrzyj na tarce na małych oczkach. masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. serki homogenizowane wymieszaj ze śmietaną, dodaj do nich cukier waniliowy, skórkę z cytryny i wygniecionego jednego banana. całość zmiksuj. następnie rozpuszczoną żelatynę połącz z utartym wcześniej masłem i przełóż do serków – wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj. z gotowego kremu odłóż 1/4 do dekoracji.

pokrojone wcześniej na 3 części ciasto przełóż gotowym kremem. z wierzchu udekoruj plastrami bananów i kremem. boki obsyp wiórkami kokosowymi. ciasto luźno zapakuj w folię aluminiową i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation