Książka

Wypieki

KAPUŚNIACZKI Z TWAROGOWEGO CIASTA

od autorki : "Te bułeczki są po prostu niesamowite! :) Nieco czasochłonne... ale w gruncie rzeczy nie takie trudne do przygotowania ;p Sprawdzą się jako dodatek do czerwonego barszczu ale i samodzielnie świetnie smakują, a twarogowe ciasto zapewnia im ciekawy smak.
PS. do farszu można również dodać pasztet :)"

Składniki:
Ciasto:
* 420 g mąki
* 15 g drożdży
* 1/5 szklanki ciepłego mleka
* 3 łyżki jogurtu greckiego
* 250 g twarogu
* 1 jajko
* łyżeczka soli
* łyżeczka cukru

Nadzienie:
* 1 kg kapusty
* 1 cebula
* pieczarki
* 1 łyżka oleju
* sól, pieprz
* majeranek

Drożdże rozpuścić w mleku, dodaj 2 łyżki mąki oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Twaróg wraz z jajkiem rozetrzyj na gładką masę. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn, masę twarogową oraz sól. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Farsz:
Kapustę drobno poszatkuj, posól i odstaw na kilka godzin, aż nieco zmięknie i puści sok. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj lekko odciśniętą kapustę i chwilę podsmaż. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw do wystygnięcia.

Gotowe ciasto rozwałkuj na prostokątny placek o grubości ok. 0,3-0,5 cm. Łyżką nakładaj porcję farszu i zwijaj jak roladę. Następnie pokrój na mniejsze paszteciki.

Przenieś na blachę i odstaw jeszcze na chwilę do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Piecz w rozgrzanym do temp. 180C przez ok. 30 min.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation