Kuchnia

słodkie podniebienie

Domowe Wypieki » Półfrancuskie rogaliki z marmoladą

Składniki

- 500g mąki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- 50g cukru
- 2 żółtka
- 50g roztopionego masła
- 1 1/2 szklanki mleka
- 200g miękkiego masła
- marmolada wieloowocowa
Przepis
Z drożdży, cukru, 150g mąki i niecałej szklanki ciepłego mleka zarobić rozczyn. Rozczyn powinien być gęsty jak śmietana. Gdy wyrośnie, przelać rozczyn do miski z pozostałą mąką, dodać rozmącone z resztą mleka żółtka. Całość dokładnie zagnieść. Wyrobić ciasto, pod koniec dodając stopione masło. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 1h).
Ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na formę koła, nałożyć na środek 200g miękkiego masła, rozsmarować nożem tak, aby można było ciasto złożyć w formę koperty, jak na ciasto francuskie. Założyć je w kopertę, wałkować na prostokąt, obracając ciasto o 90 stopni. Gotowe ciasto rozwałkować ponownie na koło, wykroić małe trójkąty, na które wykładać niewielką ilość marmolady i formować rogaliki. Gotowe rogale smarować białkiem. Piec w 180 stopniach 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation