Święta i uroczystości

Wielkanoc

Kuchnia Broni Jajka wielkanocne - szynka w galarecie


Doskonała i banalnie prosta przekąska na Wielkanocny stół.

Składniki:

10 wydmuszek z jajek

20 dkg szynki

warzywa do dekoracji: ugotowana marchewka,kukurydza,groszek,natka pietruszki,


1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego

8-9 łyżeczek żelatyny (na 1 litr wywaru)

Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym,aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka!!!.

Wydmuszki z jajek oczyścić,umyć i zalać wrzątkiem,wyparzyć.Odlać wodę i zostawić do wysuszenia.

*

Szynkę pokroić w paseczki i delikatnie włożyć do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji.

*

W wywarze rozpuścić żelatynę i zalać szynkę.Odstawić do zastygnięcia.

*

Zdjąć skorupkę obierając tak jak zwykłe jajko.Nie ma problemu ze zdjęciem skorupki.Nawet nie trzeba obstukiwać jajka. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation