Kuchnia

przepisy

Zupa cebulowa
Składniki (4 porcje)
1 kg cebuli
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
2 litry bulionu
sól
pieprz
1 łyżka listków świeżego tymianku
3 łyżki czerwonego wina bagietka
2 ząbki czosnku
100 g sera żółtego
Wykonanie
Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Smażymy na oleju na bardzo małym ogniu przez około 20 minut, aż cebula zyska karmelowy kolor. Pod koniec smażenia dodajemy masło i tymianek, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy wino. Smażymy jeszcze 3 minuty. Do cebuli dolewamy bulion i gotujemy przez chwilę. W międzyczasie pokrojoną w kromki bagietkę nacieramy rozgniecionym czosnkiem i przykrywamy startym serem. Pieczemy w 200ºC prze 5 minut. Grzanki podajemy z gorącą zupą. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation