Kuchnia

Kulinaria

TRADYCYJNE GNOCCHI

Składniki
1 kg ziemniaków, najlepiej mącznych
1 łyżeczka soli
1 jajko
150-200 g mąki



Przygotowanie – Thermomix:
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w małe kawałki. Do naczynia miksującego wlej wodę, włóż koszyczek, a do koszyczka ziemniaki.
Gotuj odpowiednio 100 stopni / 30 minut / obr. 1
Po ugotowaniu, odcedź ziemniaki, wylej wodę. Ziemniaki włóż do naczynia miksującego, poczekaj chwilę aż lekko ostygną. Dosyp mąkę i zmiksuj 10 s / obr. 4
Dodaj jajko, sól i wyrób ciasto 30 s / obr. Interwał
Wyrobione ciasto wyłóż na blat obficie wysypany mąką. Formuj wałeczki, a z nich wykrajaj kluski. Możesz je uformować w bardziej okrągłe kluseczki i delikatnie przygnieść je widelcem.
W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Gotowe kluski wrzucaj do wody i gotuj do momentu aż wypłyną na wierzch.

Przygotowanie – wersja tradycyjna:
Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości.
Ugotowanie jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę, lub rozgnieć dokładnie.
Dodaj mąkę, sól i jajko. Na stolnicy obsypanej mąką wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie.
Obsyp mąką i formuj z ciasta wałeczki, które następnie pokrój na mniejsze kawałki. Możesz formować je w bardziej okrągłe kluski i delikatnie nagniatać widelcem.
W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Gotowe kluski wrzucaj do wody i gotuj do momentu aż wypłyną na wierzch.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation